Mars 2012

CPL logotyp.

Nyhetsbrev mars 2012

Hej och välkommen till det första nyhetsbrevet från nätverket Cultural Planning Laboratory. Cultural planning är en metod för samhällsutveckling med kulturella förtecken och nätverket erbjuder kommuner i i Västra Götaland stöd i deras arbete med metoden. För närvarande deltar ett tiotal kommuner, alla fyra kommunalförbund, Västarvet samt Kultur i Väst.

Vi har nyss lanserat en ny version av vår hemsida och vill särskilt tipsa om de intervjuer vi regelbundet gör med intressanta deltagare i nätverket. Senast ut är Britt-Inger Lindqvist, enhetschef på Stadsbiblioteket i Borås och projektledare för den kartläggning som just nu genomförs på Norrby, Borås.

Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till intresserade kollegor. Om de är intresserade av att bli prenumeranter kan de bli det genom att fylla i formuläret längst ned på hemsidan. Där kan man även avanmäla sig.

Nästa nyhetsbrev utkommer i början av juni. Skicka oss gärna tips!

Vänliga hälsningar

Christina Hjorth
projektledare för Cultural Planning Laboratory
christina.hjorth@comhem.se

0705-59 10 03

Alingsås ny medlem i Cultural Planning Laboratory

Alingsås kommun är sedan årsskiftet ny medlem i Cultural Planning Laboratory. Alingsås är bland annat känt för sin ljusfestival och sin många kaféer men det finns många andra kulturella resurser som väntar på att kartläggas i cultural planning-processen. Det är roligt att kunna hälsa Alingsås välkommen till nätverket!

Kommuner i Norrbotten fick information om cultural planning

På ett välbesökt morgonmöte i februari fick kommunerna i Norrbotten veta mer om cultural planning. Det var Christina Hjorth från Cultural Planning Laboratory som föreläste om metoden. Norrbotten upplever en expansion just nu med bland annat nya gruvor och datahallar så intresset för nya metoder som kan hjälpa till att locka människor att flytta norröver är stort.

Hur ser våra nordiska grannländer på cultural planning?

Den 25-26 april får vi vi veta. Då arrrangerar Nationella nätverket för cultural planning och SKL ett tvådagars möte i Göteborg och på Tjörn som har detta som tema.

Dag ett inleds med en föreläsning av Franco Bianchini om hur cultural planning stärker livskvalitetbegreppet i planarbetet. Sedan lyfts det nordiska perspektivet på cultural planning fram med rapporter från Norge, Danmark , Finland och Sverige.

Dag två har nätverket flyttat sig till Tjörn och får på plats höra om hur en cultural planning-process kan gå till. Den dagen innehåller också en workshop där deltagarna får pröva på att arbeta med metoden.

Läs mer om konferensen om cultural planning.

Århus - innehållsrik mapping

Århus kommun har gjort en föredömlig kulturkartläggning inför arbetet med sin kandidatur till att bli Europas kulturhuvudstad 2017. Det är en mapping gjord "by the book" som kan inspirera andra städer och kommuner. På nationella nätverksmötet i april får vi veta mer.

Läs mer om Århus kartläggning.

Kommuner sökes: Engagemang i dag och i framtiden

Varför ligger kommunen här? Vad händer här idag? Hur vill vi att det ska se ut här imorgon? Kultur i Väst, Västarvet och flera kommuner diskuterar nu hur en del av det offentliga rummet, kanske biblioteket eller kulturhuset, kan bli en plats som väcker nyfikenhet och engagemang. Helt i cultural planning-metodens anda.

Vill din kommun också vara med? Kontakta Ulrica Wallin, konsulent på Kultur i Väst.

Ny bok om stadsdelsutveckling

Mångkulturellt centrum i Botkyrka har gett ut en till formatet liten, men innehållsrik bok med titeln ”Stadsdelsdelsutveckling - vad är det?” Författare är Teresa Lindholm som har skrivit en matnyttig bok på 128 sidor som redogör för hur man kan arbeta med stadsdelsutveckling med hjälp av olika metoder. Boken innehåller en liten verktygslåda som beskriver flera av de metoder som vi också använder i cultural planning-arbetet. Här får man reda på allt man behöver veta om hur man praktiskt går till väga.

Boken går att beställa från Mångkulturellt centrum.

Calle Nathansson slutar på SKL

Calle Nathansson, kulturansvarig på Sveriges kommuner och landsting (SKL), har blivit ny kulturchef för Uppsala läns landsting. Calle har lagt ner ett stort jobb på nationella nätverket för cultural planning och även arbetat med mötet i aprll. Det kommer att bli tomt efter honom. Vi gratulerar Uppsala län till ett gott val, önskar Calle lycka till i framtiden, och hoppas att vi möts igen. Då ser vi Calle som aktiv deltagare i nationella nätverket för länet.