Oktober 2012

CPL nyhetsbrev huvud

Nyhetsbrev oktober 2012

Nu lyser flitens lampa igen, när hösten tar fart med lysande färger och klara dagar. ”Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svage kalla höst.” skrev Karlfeldt.

Ibland bjuder vädret på lite regn också, i sanningens namn.

Intresset för cultural planning sprider sig i landet. Det är lite gräsrotrörelse över metoden, kanske för att behovet av helhetssyn och fördjupning i samhällsutvecklingen upplevs mest på lokal nivå. Den dagliga debatten präglas av sakfrågor och ägnas nästan aldrig åt visioner och framtidstankar. Ändå behöver vi det mer än någonsin. För många kommuner är det en fråga om överlevnad.

Intresset för cultural planning sprider sig också i Norden och vi har kontakt med både Norge, Danmark och Finland. Det får vi anledningen att återkomma till längre fram

Christina Hjorth
projektledare för Cultural Planning Laboratory
christina.hjorth@comhem.se
0705-59 10 03

Workshop med Lia Ghilardi på Nääs slott

 Marie Bergdahl.

Medlemmar i nätverket Cultural Planning träffades i september på Nääs slott där Lia Ghilardi höll en workshop om cultural planning. Läs Marie Bergdahls referat från Lias besök.

Cultural planning och medborgardialog på Tjörn

I arbetet med en ny översiktsplan har Tjörn kartlagt medborgarnas bild av kommunen. Nu visas Tjörns själ - dess tillgångar och brister - i en utställning på Tjörns bibliotek. Kartläggningen kommer nu att fortsätta i de olika förvaltningarna. Se bildspelet och läs om arbetet för dagens och framtidens Tjörn.

Om cultural planning i Framsidan

Framsidan, en tidning som ges ut av Kultur i Väst för att främja biblioteksutveckling, skrev om cultural planning i nummer 2 i år.  Temat var kulturturism och bland artiklar om Läckbergeffekt och vampyrer fanns även Cultural Planning Laboratorys intervju med Franco Bianchini.

Nationellt nätverksmöte i Uppsala

Det har blivit dags för höstens nätverksträff för det Nationella nätverket för Cultural Planning och den här gången är det Kultur i länet, Landstinget i Uppsala län, som står värd. Det blir två intensiva dagar med föreläsningar, exempel och workshops som Du inte ska missa. Bifogat hittar du inbjudan med program och information om anmälan. Inbjudan finns även på www.lul.se/culturalplanning

Vi gratulerar Århus - Europas kulturhuvudstad 2017

Det är extra spännande tycker vi, som fick ta del av Trevor Davies föredragning på det nordiska nätverksmötet i april i år. Århus har ju ett tydligt cultural planning perspektiv i sin ansökan. Det blir första gången som en stad av den storleken arbetar med metoden i full skala. Göteborg har försökt, men har hittills valt att arbeta med metoden på stadsdelsnivå. Besök Århus hemsida.

Sprid vårt nyhetsbrev

Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till intresserade kollegor. Om de är intresserade av att bli prenumeranter kan de bli det genom att fylla i formuläret längst ned på hemsidan. Där kan man även avanmäla sig.

Nästa nyhetsbrev utkommer i början av december. Skicka oss gärna tips!